Μεσαιωνικές οχυρώσεις Άβαντα και Ποτάμου

Το Κάστρο του Άβαντα με φόντο την πανσέληνο Το Κάστρο του Άβαντα με φόντο την πανσέληνο (c) A.Sismanis (http://www.panoramio.com/photo/17805396)

Σε μικρή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη, περίπου 8χλμ. βόρεια, στο δρόμο προς το χωριό Άβαντας, αντικρίζει κανείς πάνω στο λόφο τα ερείπια των μεσαιωνικών οχυρώσεων του Άβαντα και του Ποτάμου. Σώζονται πύργοι και τμήματα των τειχών που χρονολογούνται στο β' μισό του 13ουαι. ή στο α' μισό του 14ου. Κατά μία εκδοχή τα οχυρωματικά αυτά έργα κατασκευάστηκαν από τους Γενουάτες Gattilusi, που είχαν καταλάβει την περιοχή μετά την 4η Σταυροφορία. Νεότερες απόψεις ταυτίζουν το φρούριο με τη βυζαντινή Περιστεριά. Τα φρούρια αυτά είχαν σημαντική πολιτικοστρατιωτική σημασία, καθώς έλεγχαν τον κάμπο και τα περάσματα προς την πεδιάδα της Κομοτηνής και προς το εσωτερικό του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Ο λόφος του φρουρίου παρουσιάζει κατοίκηση και στα προϊστορικά και αρχαϊκά χρόνια.

Η περιοχή είναι αρκετά δύσβατη, ιδίως στο κάστρο του Άβαντα και από κάποιο σημείο και μετά η ανάβαση γίνεται μόνο με τα πόδια. Οι πύργοι όμως είναι ορατοί και από το δρόμο, και μπορούν να δώσουν ένα ερέθισμα για τη συζήτηση σχετικά με την ιστορία της περιοχής στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.

Υπεύθυνος φορέας:

15η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θράκης, Σωκράτους 11, 69100, Κομοτηνή, τηλ.25310-35870

Ώρες και μέρες επίσκεψης:

Κατόπιν συνεννόησης

Είσοδος για μαθητές και εκπαιδευτικούς ελεύθερη

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Χάρτης: 40.906249, 25.902291
Show Street View
Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Αρχαιολογικοί Χώροι Μεσαιωνικές οχυρώσεις Άβαντα και Ποτάμου