Αρχαία Ζώνη

Ένας από τους χώρους του κτηριακού συγκροτήματος, όπου βρέθηκαν αμφορείς τοποθετημένοι με το στόμιο στο έδαφος. Ένας από τους χώρους του κτηριακού συγκροτήματος, όπου βρέθηκαν αμφορείς τοποθετημένοι με το στόμιο στο έδαφος.
Διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο Διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο
Διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο Διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο
Το νότιο τμήμα του δυτικού τείχους της πόλης, χτισμένο με λέσβιο σύστημα δόμησης. Στο βάθος η κορυφή του λόφου, όπου και η ακρόπολη του οικισμού. Το νότιο τμήμα του δυτικού τείχους της πόλης, χτισμένο με λέσβιο σύστημα δόμησης. Στο βάθος η κορυφή του λόφου, όπου και η ακρόπολη του οικισμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης, γνωστός παλαιότερα ως Μεσημβρία–Ζώνη, βρίσκεται 20χλμ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο χωριό Δίκελλα. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 6ουαι.π.Χ. από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης και αποτελεί τμήμα της Περαίας της. Γρήγορα εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κυρίως στους κλασικούς χρόνους, κατά τον 5ο και 4οαι.π.Χ., ενώ παράκμασε και εγκαταλείφθηκε σταδιακά προς το τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ουαι.π.Χ. Από τότε μέχρι και τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους υπάρχουν μόνο ίχνη περιστασιακής κατοίκησης, αγροτικού χαρακτήρα.

Στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς να δει πώς ήταν διαμορφωμένη μια αρχαία ελληνική πόλη με τα τείχη, τους ναούς, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα εργαστήρια της κ.α. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί ο ναός του θεού Απόλλωνα, του 6ουαι.π.Χ., καθώς είναι ο μοναδικός ταυτισμένος αρχαϊκός ναός Απόλλωνα στη Θράκη. Εδώ βρέθηκε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία ένας μαρμάρινος κορμός αρχαϊκού κούρου, από τους ελάχιστους που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα, και θραύσματα αγγείων με χαραγμένο το όνομα του θεού Απόλλωνα, που αποτελούσαν αφιερώματα στο Θεό και μάλιστα πολλά από αυτά ήταν γραμμένα σε τοπική θρακική διάλεκτο. Διαπιστώνει λοιπόν κανείς ότι η Ζώνη, ήδη από εκείνη την εποχή λειτουργούσε ως οργανωμένο αστικό κέντρο, στο οποίο συνυπήρχε το ελληνικό με το θρακικό στοιχείο.
Η αρχαία Ζώνη ανασκάπτεται συστηματικά από το 1966 και αποτελεί έναν οργανωμένο, φυλασσόμενο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, κατάλληλο και για άτομα με αναπηρία. Στο χώρο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.

Υπεύθυνος φορέας: ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, Α.Συμεωνίδη 4, 69100 Κομοτηνή, τηλ.25310-22411

Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης τηλ.25510-96214 & 96204

Εισιτήρια:

Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:

27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Πρόσωπα που δικαιούνται μειωμένη είσοδο:

 • Κάτοχοι Δελτίου ελευθέρας εισόδου
 • Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
 • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας και Γ΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
 • Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο
 • Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών Κρατών - Μελών της Ε.Ε. άνω των 65 ετών, με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
 • Κάτοχοι ειδικής κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με την επίδειξη αυτής.
 • Μέλη Εταιριών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε όλη την Ελλάδα με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους
 • Νέοι ηλικίας έως 18 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου για την επιβεβαίωση της ηλικίας
 • Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 • Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα
 • Υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
 • Υπάλληλοι του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
 • Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας
 • Φοιτητές Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ισοτίμων Σχολών των εκτός της Ε.Ε. χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
 • Φοιτητές και σπουδαστές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή Ισοτίμων Σχολών των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 08:00 - 15:00

Ημέρες Αργίας:

25 Μαρτίου: κλειστά

Α.Μ.Ε.Α.

Ο αρχαιολογικός χώρος παρέχει ράμπες για την πρόσβαση στο φυλάκιο-εκδοτήριο και τουαλέτες για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Επίσης έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου ειδικές διαδρομές για διευκόλυνση της πρόσβασης.
To φυλλάδιο - οδηγός του αρχαιολογικού χώρου διατίθεται και σε braille.

Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο:

Με λεωφορείο, αυτοκίνητο και μηχανή. Λιμάνι, αεροδρόμιο και σιδηροδρομικός σταθμός υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη (περίπου 20 χλμ. ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου).

Πωλητήριο:

Διατίθενται: 2 Οδηγοί του αρχαιολογικού χώρου Μεσημβρίας-Ζώνης, εκμαγεία αντιπροσωπευτικών ευρημάτων και puzzle.
Kεντρικό σημείο διάθεσης το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 - 15:00
 • Είσοδος: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
 • Διεύθυνση: Παραλία Μεσημβρίας
 • Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
 • Τηλέφωνο: 2551096214
 • Χάρτης: 40.862686,25.639531
Show Street View
Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Αρχαιολογικοί Χώροι Αρχαία Ζώνη