Λαογρ. & Ιστορικό Μουσείο Φερών

Λαογρ. & Ιστορικό Μουσείο Φερών (c) Γνωρίζω Τον Τόπο Μου (ΠΕ Έβρου)

Αφορμή ίδρυσης και βασικός πυρήνας του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Φερών αποτελεί η προσωπική συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων και ιστορικού υλικού του κ. Νικολάου Γκότση. Από το 1996 η συλλογή εκτίθετο δημόσια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή του σπιτιού του. Τα τελευταία χρόνια έχει μεταστεγαστεί σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο διώροφο κτίσμα του 19ου αιώνα και στην παρούσα φάση αναμένεται η ένταξη της μουσειολογικής διαμόρφωσης σε πρόγραμμα. Προς το παρόν το μουσείο παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες, αλλά το υλικό είναι διαθέσιμο για ερευνητικούς σκοπούς.

Το μουσείο περιλαμβάνει περίπου 2.000 αντικείμενα και έγγραφα από τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, γενικά του Έβρου και των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντικείμενα που σχετίζονται με παλιά επαγγέλματα, όπως του σιδερά, του πεταλωτή, του τσαγκάρη, οι γυναικείες ενδυμασίες από χωριά του Έβρου, τα αμέτρητα και ποικίλου είδους κουδούνια ζώων κ.α. Η συλλογή είναι εμπλουτισμένη και με αρχειακό υλικό όπως παλαιά βιβλία, φωτογραφίες, δημόσια και σχολικά έγγραφα, που αναφέρονται στη ζωή των κατοίκων της περιοχής τα παλαιά χρόνια.

Ώρες και μέρες επίσκεψης:

Προς το παρόν μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Στο μέλλον, όταν το μουσείο θα λάβει την τελική του μορφή, έχει προβλεφθεί να διενεργούνται στους χώρους του εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

Google Maps: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Φερών @ Google Maps

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπεύθυνος/οι: Γκότσης Νικόλαος
  • Διεύθυνση: Κων/νου Παλαιολόγου 7, Φέρες, 68500
  • Περιοχή: Τραϊανούπολη
  • Τηλέφωνο: 2555023214
  • Fax: 2555024500
  • Χάρτης: 40.894381,26.172648
Show Street View
Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Μουσεία Λαογρ. & Ιστορικό Μουσείο Φερών