Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου

Το κτίριο εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον Το κτίριο εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον (c) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου
Η είσοδος του μουσείου Η είσοδος του μουσείου (c) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου
Ο πλατανότοπος Μαΐστρου Ο πλατανότοπος Μαΐστρου (c) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου (c) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου

Σ' ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου του Μαϊστρου (2 χλμ ανατολικά της Αλεξανδρούπολης) βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποκιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου) της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της. Το ΜΦΙΑ ειδικότερα έχει ενημερωτικό σκοπό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό σκοπό, και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Το μουσείο έχει παραχωρηθεί προς χρήση από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αλεξανδρούπολης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαϊστρου αναθέτοντάς του τη λειτουργία του, σε συνεργασία πάντα με το δήμο. Στόχοι η προβολή του μουσείου στους επισκέπτες, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στους χώρους του μουσείου και στον πλατανότοπο, η πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων, η ανάπτυξη και βελτίωση του πλατανότοπου.

Η πρώτη αίθουσα εισάγει τον επισκέπτη στην έννοια της βιοποικιλότητας και στα οικολογικά χαρακτηριστικά του συνόλου της Ελλάδας και του νομού Έβρου. Παρέχει πληροφορίες για τους τύπους των προστατευόμενων περιοχών και τις ιδιαιτερότητες των οικοσυστημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη δεύτερη αίθουσα έχει εγκατασταθεί προβολικό σύστημα LCD, ηχητικό σύστημα και θεατρικά φώτα και με τη βοήθεια Η/Υ προβάλλεται βίντεο για τη βιοποικιλότητα του νομού Έβρου με διάρκεια 8 περίπου λεπτά.

Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον της περιοχής του Έβρου μέσω μίας σειράς συλλεκτικών φωτογραφιών.

Στην τέταρτη αίθουσα παρουσιάζονται:

1) τα χερσαία οικοσυστήματα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Δάσος Δαδιάς, βουνά Έβρου, Τρεις Βρύσες, Φεγγάρι Σαμοθράκης) και τα απολιθωμένα ευρήματα και η γεωλογική εξέλιξη της περιοχής
2) τα υγροτοπικά οικοσυστήματα (ποτάμια, χείμαρροι, λίμνες) ενώ απεικονίζεται το παγκοσμίως γνωστό Δέλτα του Έβρου
3) τα θαλάσσια οικοσυστήματα (απεικονίσεις του βυθού, λιβαδιών Ποσειδωνίας, συνθέσεις με κοχύλια, σπόγγους, άμμο από το Θρακικό Πέλαγος.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπεύθυνος/οι: Ναϊτίδης Ιωάννης
  • Διεύθυνση: Πλατανότοπος Μαΐστρου
  • Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
  • Τηλέφωνο: 2551080204
  • Fax: 2551080204
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Χάρτης: 40.854916,25.901508
Show Street View
Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Μουσεία Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου