Λαογρ. & Φυσικής Ιστορίας «Γεώργιος Κομνίδης»

Λαογρ. & Φυσικής Ιστορίας «Γεώργιος Κομνίδης» (c) mouseio-evrou.site.gr

Το παλαιότερο μουσείο του Νομού Έβρου, είναι αυτό που με πολύ μεράκι και προσωπική εργασία δημιούργησε τα έτη 1962 – 1965 και λειτουργεί ακόμη ο Ιεροδιδάσκαλος, συνταξιούχος πλέον, π. Γεώργιος Κομνίδης, ο οποίος τιμήθηκε αρκετές φορές για την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά του από σημαντικούς φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας κ.α.

Το μουσείο για αρκετά χρόνια στεγαζόταν στα δημοτικά σχολεία των χωριών Γιατράδες και Ψαθάδες Διδυμοτείχου, ώσπου το 2002 μεταφέρθηκε στο χώρο, όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης. Θεματικά χωρίζεται σε δύο τμήματα: Στο τμήμα Λαογραφίας, όπου εκτίθενται αγροτικά και οικιακά εργαλεία, σκεύη της καθημερινότητας, αντικείμενα οικοτεχνίας κ.α. και στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας, που περιλαμβάνει συλλογές εντόμων, ταριχευμένα ζώα, πτηνά και ερπετά, απολιθώματα από την περιοχή της Θράκης, μεταλλεύματα και πολλά άλλα.

Οι ξεναγήσεις στο μουσείο γίνονται από τον ίδιο τον πατέρα Γεώργιο. Ευκαιριακά γίνονται και επιδείξεις μελισσοκομικών εργασιών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και οι μαθητές.

Ο Γεώργιος Κομνίδης γεννήθηκε στο Σοφικό Διδυμοτείχου στις 10/1/1934. Τελείωσε το δημοτικό σχολέιο στο χωριό του. Στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο Διδυμοτείχου, Ρόδου, Κηφισιάς στην επτατάξιο εκκλησιαστική Ξάνθης και τέλος άλλα τρία χρόνια στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Το 1962 χειροτονήθηκε Ιερέας, ενώ το 1963 τοποθετήθηκε ως ιερέας και δάσκαλος στο χωριό Γιατράδες Διδυμοτείχου. Εκεί άρχισε τη δημιουργία του Μουσείου για να ικανοποιήσει καλύτερα τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών του, διότι αγνοούσαν την παράδοση και την πανίδα του τόπου τους. Τα παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία τα αγόραζε από ιδιώτες, ενώ τα διάφορα ζώα, πτηνά και ερπετά της περιοχής τα ταρίχευε μόνος του τις νύχτες. Το 1975 μετατέθηκε από τους Γιατράδες το χωριό Ν. Ψαθάδες Διδυμοτείχου, όπου υπηρέτησε 27 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του και από τη θέση του Ιερέως το 2002, διότι ως δάσκαλος είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί το 1989. Το 2002 μετέφερα το Μουσείο στη Νέα Χηλή Αλεξανδρουπόλεως – Θερμοπυλών 8, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Το Μουσείο αποτελεί επί μισό αιώνα περίπου, τον αρχαιότερο αλλά και πλέον παραμελημένο πολιτιστικό φάρο στον νομό Έβρου. Εκτός της στατικής του προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του Ν. Έβρου, σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι εκθέσεις του Μουσείου που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν σε όλες τις πόλεις και τα κεφαλοχώρια του νομού. Το Μουσείο δεν είχε ποτέ εισιτήριο εισόδου και ούτε επιχορηγήθηκε από κάποιον φορέα. Τα έξοδά του καλύπτονται αποκλειστικά από τη σύνταξη του Γεώργιου Κομνίδη. Ανάμεσα στους επισκέπτες του Μουσείου είναι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του κ. Ιωάννα Τσάτσου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Ευάγγελος, υπουργοί, καλλιτέχνες όπως η Μελίνα Μερκούρη, Χατζηχρήστος, Δόμνα Σαμίου..., ακαδημαϊκοί, αρχιερείς, στρατηγοί, πανεπιστημιακοί, σχολεία και πλήθος κόσμου. Ο Γεώργιος Κομνίδης έχει τιμηθεί το 1980 από την ακαδημία Αθηνών, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματίων κ.λ.π.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπεύθυνος/οι: Πατήρ Γεώργιος Κομνίδης
  • Διεύθυνση: Θερμοπυλών 8, ισόγειο, Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης (προς Καφέ «Ορίζοντας»)
  • Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
  • Τηλέφωνο: 2551039863
  • Κινητό Τηλέφωνο: 6944546838
  • Χάρτης: 40.850103,25.832236
Show Street View
Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Μουσεία Λαογρ. & Φυσικής Ιστορίας «Γεώργιος Κομνίδης»